Gravid

Som gravid tilbydes du tre forebyggende undersøgelser hos lægen og en opfølgende undersøgelse efter fødslen.

Første undersøgelse 6-10 uger

Den første graviditetsundersøgelse er omfattende og indeholder bl.a. udfyldning af svangerskabs- og vandrejournal. Du skal medbringe/lave en urinprøve, der tages blodprøver, måles blodtryk, vægt og højde og du vil blive undersøgt på maven. Såfremt du ønsker undersøgelse for klamydia eller har blødning eller smerter, vil du blive tilbudt en gynækologisk undersøgelse.

Anden undersøgelse 25 uger

Snak om det hidtidige graviditetsforløb, og om de kommende måneder. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd. Evt. blodprøve.

 Tredje undersøgelse 32 uger

Vurdering af den generelle trivsel, behov for aflastning, snak om den forestående fødsel og barselsperiode. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd.

8 uger efter fødsel

Vurdering af tilstanden efter fødslen. Snak om prævention. Såfremt der er gener fra bristninger, problemer med at holde på vandet/afføring tilbydes gynækologisk undersøgelse. Hvis celleprøveundersøgelsen har været udskudt pga. graviditet, tilbydes dette også.

Nyttige links

Vores egen huskeseddel med oversigt over undersøgelser, scanninger og kosttilskud:

» Infoseddel til gravide (pdf)

Bestil tid til nakkefold-scanning:

» www.nakkefold-hs.dk

Sundhedsstyrelsen om:

» Fosterdiagnostik (pdf)

» Sunde vaner ved graviditeten (pdf)

» Råd om mad og motion, når du er gravid (pdf)

Sundhedstyrelsens vejledning til læger og sundhedsplejersker vedrørende amning.

» Amning 2013 (pdf)

Liberos populære klassikere “Gravid” og “Gravid igen” er udgået som hardcopy, men fås fortsat som pdf-fil:

» Liberos foldere (eksternt link)

Influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler influenza-vaccination til alle gravide i 2. og 3. trimester. Vaccinationen er gratis, men du skal selv sørge for at bestille tid. Vaccinen er forskellig fra år til år, og er som regel klar i oktober. Nærmere tidspunkt annonceres her på hjemmesiden.

» Læs mere hos Sundhedsstyrelsen

Graviditet og flyrejser

Ved en ukompliceret graviditet må du gerne flyve indtil 2 uger før termin. Ofte forlanger flyselskabet en lægeattest fra 8-4 uger før termin og rejsen må ikke vare over 4 timer. Mellemlandinger er ok. Ved flerfoldsgraviditeter kræves lægelig attestation fra 12 uger før termin.

Der kan være forskellige regler fra selskab til selskab, og det anbefales, at man undersøger hvilke regler der er i det specifikke selskab.

» Læs mere om attester

Husk prævention

Husk at du kan blive gravid igen kort tid efter fødslen. Også selvom du ammer. Også selvom du ikke har fået menstruation endnu.

» Læs vores guide til prævention