Børn
Alle børn i alderen 0 til 5 år tilbydes helbredsundersøgelser hos lægen.
De første 2 undersøgelser hvor barnet er spædt, bliver det undersøgt grundigt fra top-til-tå, mens der ved de senere undersøgelser ofte fokuseres på enkelte områder.
Spædbarnet
Spædbarnet må gerne lige have spist, når det kommer til undersøgelse, så er det ofte mere tilfreds. Det gør ikke noget at barnet sover. Først vil barnet blive målt og vejet og derefter kaldt ind til lægen. Her undersøges det liggende på ryg og mave. Det vigtig at mor eller far hele tiden er tæt på barnet så det føler sig trygt. Efter undersøgelsen skal barnet sidde hos en af forældrene, og lægen vaccinerer barnet – et stik i hvert lår (se fig. 1). Nogle mødre ammer barnet imens, eller giver det sukkervand på flaske, men uanset hvad, er det hurtig overstået og barnet holder som regel op med at græde efter et halvt minut.
Fig. 1
Det større barn
Det er en god idé at forberede det lidt større barn på, at det skal til lægen. Som regel bliver barnet modtaget i venteværelset, hvor det bliver målt og vejet. Herefter kommer det ind til lægen, som vil spørge ind til barnets udvikling og foretage undersøgelsen, som ofte er kort. Hvis barnet skal vaccineres, foregår dette altid tilsidst når undersøgelsen er færdig. Det anbefales at man har fortalt barnet at det skal vaccineres (de 4- og 5-årige) . Lægen vil typisk selv fortælle barnet om hvad der skal ske. Lokalbedøvende plaster (EMLA-plaster) kan købes på Apoteket, men anbefales ikke til spædbarnet. Hvis man vælger at påsætte plaster på det 4-5 årige barn, skal det sidde på skulderen (se fig. 2)
Fig. 2
Nyttige links
» Oversigt over det danske vaccinationsprogram, Seruminstituttet
» Pjece (flere sprog), Sundhedstyrelsen
» Anbefalinger om jern og d-vitaminer i barnets første leveår, Sundhedsstyrelsen
Børns motorik
Det er utrolig vigtigt for dit barn at have en god motorik, at kunne kravle, gå, løbe og hoppe, lige så tidligt som andre børn. Børn med en god motorik er selvstændige, de kan selv spise, tage tøj på og kravle op.
Vi bruger og anbefaler børnefysiotetapeut Vibeke Winthers hjemmeside og bog:
» Læs mere
Skævt baghoved
Vi ser mange spædbørn med skævt baghoved. Det skyldes ofte at barnet overvejende sover med hovedet vendt til én bestemt side. Du kan selv gøre meget for at forebygge det, bl.a. ved at styrke barnets motorik og sørge for at lægge det på maven når du leger med det.
» Læs mere på www.sundhed.dk
Vacciner
Læs mere om de enkelte vacciner på Sundhedstyrelsens hjemmeside:
» Læs mere