Blærebetændelse
Hvad er blærebetændelse?
Normalt er urinen i blæren steril, dvs. uden bakterier.
Ved en betændelse er der kommet bakterier i blæren, og slimhinden i blæren bliver rød og irriteret, på samme måde som halsens slimhinde er rød og irriteret ved en halsbetændelse.
Den betændte slimhinde irriterer blæremusklen, så den ofte trækker sig sammen, som om blæren var fuld. Derfor skal man tisse mange flere gange end sædvanlig, men der kommer kun lidt ud hver gang.
Lægen kan undersøge urinen dels med en papirstrimmel, som dyppes i urinen, dels i et mikroskop og dels med en dyrkning, som kan fortælle, hvilke bakterier, der har lavet betændelsen. Ofte er der blod i urinen også. Dette skyldes den betændte slimhinde og er hverken farligt eller tegn på kræft.
Hvor kommer bakterierne fra?
Bakterierne kommer udefra og vandrer op gennem urinrøret. Urinrøret er kort hos kvinder, kun to cm; hos mænd er det langt. Derfor ses blærebetændelse hyppigst hos kvinder. Bakterierne kommer for det meste fra endetarmen.
Derfor skal kvinder efter afføring tørre sig i bagudgående retning for at undgå at føre bakterier fra endetarmen henimod skede og urinrør.
Normalt kan urinrørets slimhinde hindre bakterier i at komme op i blæren, men hvis man har nedsat modstandskraft efter f.eks. at have frosset, kan det alligevel lykkes bakterierne at komme op i blæren, formere sig og give en blærebetændelse.
Blærebetændelse er en almindelig sygdom hos kvinder.
Urinvejene består af nyrer, urinledere, blære og urinrør. Nyrerne ligger bagtil i bughulen lige foran lændemuskulaturen og de nederste ribben. I nyrerne dannes en til to liter urin i døgnet, herigennem fjernes de affaldsstoffer, som kroppen skiller sig af med gennem nyrerne. Urinen ledes gennem urinlederne til blæren, hvor den opbevares. Når der er samlet en kvart til en halv liter i blæren, melder trangen sig til at lade vandet.
Kan betændelse i blæren sprede sig opad til urinledere og nyrer?
Ja, det kan blærebetændelse godt, men det sker ikke særlig ofte. I så fald får man feber og smerter i flanken over nyrene.
Hvordan behandles blærebetændelse?
Det både hjælper på symptomerne og bekæmper betændelsen, hvis man drikker meget vand, så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Det lindrer også at gå med varme underbukser eller at tage et tæppe om sin underkrop, når man sidder.
Ofte er det nødvendigt med tabletter, som slår bakterierne ihjel. Tabletternes art, og hvor længe man skal tage tabletterne, vil din læge rådgive dig om.
Hvordan forebygges blærebetændelse?
Kvinder og piger skal tørre sig fra urinrøret mod endetarmsåbningen, så bakterier fra tarmfloraen ikke kommer i kontakt med urinrøret.
Drikke rigeligt med væske.
Tranebær
Nyere undersøgelser viser forebyggende effekt af tranebær som saft eller kapsler i høj dosis til navnlig kvinder med tilbagevendende tilfælde af UVI og til børn.
Saft er mere effektiv end kapsler og tabletter, og der synes at være effekt med indtagelse svarende til 2 glas tranebærsaft dagligt.
Det anbefales derfor, at man tager tranebær i højeste tolerable mængde.
Smitter blærebetændelse?
Nej, blærebetændelse smitter ikke, men nogle kvinder får symptomer på blærebetændelse efter samleje. Det er ikke tegn på smitte eller kønssygdom, og det kan ofte forebygges ved, at kvinden tømmer sin blære umiddelbart efter samleje.
Blærebetændelse hos voksne kvinder er oftest en helt ufarlig sygdom, som ikke skader nyrer eller urinveje i øvrigt. Ved tilbagevendende blærebetændelser eller vedvarende bakterier i urinen kan det være nødvendigt med en nærmere undersøgelse af underliv og urinveje.
Blærebetændelse hos børn før skolealderen og hos mænd kræver næsten altid en nærmere undersøgelse.
Blærebetændelse hos gravide medfører en øget risko for moder og barn. Det er derfor særlig vigtigt at få undersøgt urinen hos gravide ved mindste mistanke om blærebetændelse – og få betændelsen behandlet.
Nyttige links
Vores egen huskeseddel med oversigt over undersøgelser, scanninger og kosttilskud:
Sundhedsstyrelsen om:
» Risikovurdering og fosterdiagnostik (pdf)
» Sunde vaner ved graviditet (pdf)
Sundhedstyrelsens vejledning til læger og sundhedsplejersker vedrørende amning.
» Håndbog i vellykket amning (pdf)